Språkobegåvade svenskar.

När man kommer till ett nytt land vill man väl lära sig språket, tycker jag. När jag flyttade till Sverige var jag förstås inställd från första början att inte bara kunna prata svenska flytande men även skriva det. Därför pluggade jag även svenska, inte bara plockade upp språket via arbetskamrater och exet.

Det som förvånar mig när jag kommer till Norge där nu så många svenskar, speciellt ungdomar flyttar för att få jobb, är att de inte lär sig norska. Är det lathet, vissheten om att norrmän förstår svenska så bra eller oförmågan att slå över till ett språk som är så likt det egna? Eller är det så att man har svårt för språk eller tycker svenska är ändå så överlägset de övriga skandinaviska språken att man behöver inte anstränga sig utan det är danskar och norrmän som får göra det?

När jag sitter på Flytoget till Gardermoen pratar en svensk tjej svenska  över högtalaren. Tydligen är hon tillsagd att säga vissa ord på norska så det blir en konstig rappakalja istället för ett enhetligt språk. Varför accepterar norrmännen att svenskar inte behöver lära sig flytande norska? Är det för att de själva tycker de förstår svenska så bra? Fast så är det inte. Norrmän som inte har bott i Sverige i någon längre period förstår inte svenska till fullo. Det märker jag många gånger.

Själv tycker jag det är kul att växla mellan två så lika språk. Sedan hör det till saken att jag efter så många år i Sverige inte har hängt riktig med i det norska språkets utveckling men det tar jag igen med att läsa böcker på norska då och då.

Sedan till Sara och de få andra svenskar som bor i Norge och har lärt sig norska på kort tid. Ni är jätteduktiga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0