En engelskman i soffan

Efter gymmet i går satt jag och halvslumrade i soffan då min inneboende kom hem och gjorde mat. Han kom in i vardgsrummet och frågade om jag ville ha ett glas vin. Jag tackade ja och det blev några fina timmar där vi pratade mer eller mindre oavbrutet. Vi kom in på många ämnen allt från England och deras bra TV serier ( jag råkade titta på en dokumentär om serien Downton Abbey) till Brexit. Sen blev det en hel del om demonstrationerna i Chile där han hade bott, det blev även samtal om  religion och politik. Sen pratade vi en hel del om våra familjer. Han har en jättefin kontakt med sin mor men har inte mycket kontakt med sin far. Trots sina 25 år är han mycket klok och har en stor kunskap om världen i sig.
Det var bra för mig och få pratat så mycket engelska och ibland kände jag att jag inte fick riktigt flyt hela tiden. Men praktiserar man så kommer det fram de ord man har glömt. Han pratar ju spanska och lite italienska så jag blev inte förvånad när han berättade att han redan har börjat en kurs i svenska. Universitetet ger utländska studenter möjlighet att lära sig svenska. Bara att konstatera att han inte är  en vanlig engelskman som jag upplever dem.

Världen kommer hem till mig

När min dotter flyttade ut ett halvår efter att hon tagit studenten så blev det rätt så tomt i mitt stora radhus. Min son hade flyttat flera år innan så dottern och jag hade gjort hans stora rum till ett allrum med soffa, bord, matta och gardiner helt i dotterns smak.  Så plötsligt hade jag ett sovrum (dotterns) och ett allrum som stod tomt. Jag funderade då på att hyra ut till studenter eftersom de har svårt  att få tag på boende i Stockholm.
Det började med en schweitisk student som stannande i dryga två år och det fungerade mycket bra.
Vi delade kök och han visade sig vara duktig på att laga mat till sig. 
Nästa blev det lite bekymmer med. Det var en fotbollspelare från LIberia som spelade på det lokala fotbollslaget. Han tog sig lite friheter och ville inte följa reglerna. Han blev dock kvar ca två år innan jag bad fotbollslaget ta bort honom. Han är en duktig spelare och spelar i dag i USA. Nu är vi vänner på FB. Jag hade ytterligare två fotbollspelare i kortare perioder och det fungerade utmärkt, en från Ghana och en bosnier som kom till till Sverige med sina föräldrar. 
Nästa blev en student från Indien, han stannade i ett år innan Migrationsverket skickade hem honom.
Idag jobbar han i Trondheim. Han fungerade också bra och skötte köket utmärkt. 
Nästa inneboende var från Egypten och hade både jobb och bil. Han gick även på SFI och jag var mån om att prata svenska med honom. En helt fantastisk kille men tyvärr ville inte Migrationsverket att han skulle få stanna längre så han är tillbaka i Kairo.
Så nu har en engelsk kille flytta in och förhoppningsvis stannar han ett tag. Vilken bra kille, sköter sig utmärkt och kan laga mat.  
Min nisch har bivit att hyra ut till utländska manliga studenter. De har hyfs, de är renliga, kan sköta en tvättmaskin, städar efter sig och kan laga mat. Fördelen är även att jag får prata engelska och kan hålla igång språket nu nä jag inte jobbar längre. Jag har inga problem att ha inneboende och de ska känna att de får ha sitt privatliv för sig. För jag vill ha mitt för mig. Det ger mycket att lära känna människor från olika kulturer.

Så sant, alla andra dagar ska vi leva. Det känns bra.

(null)

Tog en sen frukost ute när vi hade höststädning

(null)

Höstbild från Kyrkbyn

(null)

Det där med kurser alltså

Onsdag spanska på Medborgarskolan i stan och tosdag samma procedur men då skrivarkurs på samma ställe. Det går bra men oroar mig för mörka trista novemberkvällar. Då vill man ju hellre sitta hemma i soffan än att ge sig ut på stan. Sen är det ju läxor. Spanskan går ju bra, oj vad jag skriver, men jag tycker jag har tid till det. Barnen har ju sett till att jag har laddat ner appen duolingo och kör lite spanska även där. En del sitter ju redan nu och snart kan vi kanske konversera lite tillsammans på kursen.
Det går långsamt framåt och kursen är slut i december. Det gäller att fortsätta själv då men jag har ju hjälp i jul när min spansktalande dotter är hemma. Sen visar det ju sig att även sonen pluggar lite på nätet. 
Skrivarkursen då? Oj första gången fick vi två läxor och det verkade ingen mäkta med. Denna vecka endast en uppgift men ändå. Man ska hitta på en stoy och  man ska skriva den i  olika tempus. Sen ska vi maila runt våra stories så alla kan läsa varandras och komentera. Det tycker jag är svårt. Det är kul att alla går in för detta med liv och lust. Många har skrivit riktigt bra stories och då börjar man undra hur bra är ens egen. Ja jag får svar på det på torsdag. 

Fredag igen

Började med att ta det lugnt efter Gotland, kände att min lilltå skulle få vila och återhämta sig efter krocken med ett stort paket i  hallen för ca en vecka sen. Fast hade ju tid hos frissan redan i måndags  men det blev ju  att sitta i stolen. Tisdag verkligen helt lugnt i soffan med bok och TV. Onsdag var det dags för spanskakursen i stan. Det var bara att ge sig dit med tåg och buss men fick gå från Stadsbibliotket till Hagagatan. Det kädes i lilla tån. Samma procedur i går tosrdag då det var skrivarkurs på samma ställe så tån fick igen en umgång. Idag var det spinning  på gymmet och det gick bra. Jag behöver ju inte röra tån som tur är. Har tänkt mig en tur till kompisi kväll och lite lätt mat med ett glas vin. Dit brukar jag såklart gå men det fixar jag eller tån inte idag så jag tar bilen. Vatten istället för vin alltså.

Solnedgång Gotland

(null)

(null)

Visby

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Strandvillan och utsikt till havet

(null)

(null)

En helg på Gotland

Vad glad jag blev när jag än en gång fick följa med till Gotland på spahelg. Det är ett gäng damer jag inte vanligtvis umgås med men som jag har lärt känna via gemensamma vänner. Samma gäng fick jag följa med även för två år sen. Jag halkade nog in i det gänget då några som skulle varit med lämnade återbud. Det blev en mycket lyckad tur där vädret på Gotland visade sig från en mycket bättre sida än förra gången.  Denna gång bodde vi i en villa, Strandvillan, vid havet. Jag hade sett fram emot solnedgången och första kvällen blev det inte så mycket på grund av molnen men kvällen efter blev ok.
Gotland är ju en fascinerande ö och för snart 40 år sedan var jag ofta där då min sons  far är gotlänning. Jag hann fika med honom några timmar och det var mycket trevligt. Det är inte ofta vi ses och tyvärr är kontakten mellan far och son mycket dålig, faktisk helt obefintlig..
Vi hann med Visby, middag på stan, var hemma hos en tjej som visade fina saker som var till försäljning och förstås avslutade vi vistelsen med spa där vi fick massage och slappade i bubbelpool.
Men det bästa var ändå tiden vi tillbringade i villan. Fem mogna damer fungerade bra i hop. Det är mycket att ventilera, diskutera eller bara samtala om. Så många glada skratt blir det och man lär känna varandra mycket bra när man berättar historier från sitt liv och sin vardag. Tänk att an kan få nya vänner ävennär man är äldre. Det brukar ju vara så svårt sägs det men det gäller inte oss, vi är nog ett gäng öppna positiva personer som gillar människor helt enkelt. 
RSS 2.0