Riktig vacker vinterlördag

(null)

(null)

(null)

Vinterväder

Har varit lugnt denna helg bortsett från en tur till kvarterskrogen med goda vänner. Det blev en trevlig kväll och och skönt att komma ut en sväng. Gick hem på kvällen och det var skönt men kallt. Igår var det en jättefin dag med sol och lagom kallt. Tog en promenad till närmsta ICA affär som ligger en dryg kilometer bort. Annars är det skönt att vara inomhus och nu närmar sig min resa till Gran Canaria nu på lördag, endast en vecka men ska bli så skönt. I veckan som gick har jag varit på gymmet många gånger och jag hinner med några pass där denna veckan innan resan. Gillar mitt gym just nu.

Från ABF huset igår

(null)

(null)

Glad jag trotsade kylan i går

Hade anmält mig till ett event i ABF huset i stan för att deltaga i ett event där man mindes Fadime som blev offer för hedersmord i början av år 2000. Föreningen Varken Hora eller Kuvad som jobbar mot hedersförtryck och hedersvåld arrangerade tillsammans med Humanisterna. Det var representanter från flera politiska partier och även Pia Sundhage som berättade hur svårt det är att få invandrartjejer att spela fotboll och vad de jobbar med. Hon och jag fick en dialog där jag berättade hur jag upplevde att invandrartjejer som faktisk spelar fotboll efter att ha kommit upp i tonåren försvinner helt. Det gör i och för sig även svenska tjejer men det är ändå så många som fortsätter upp i tonåren. Jag påpekade att man måste från föreningarna fråga sig varför det blir så och ta tag i tjejer och deras föräldrar och påpeka vikten hur bra det är att fortsätta. Hon tyckte jag hade rätt där och som hon sa så är det ofta så att tjejerna inte får fortsätta för sina föräldrar. Men det som fastnade var de två invandrartjejer, båda ursprungligen från Irak som stod upp och berättade om hur hedersförtrycket fortsatta fast de flydde till Sverige. Speciellt den ena, en tjej på 21 år som hade ett rent helvete under hela sin uppväxt. När hon och hennes mor till slut flydde undan pappa så har de fått flytta 14 gånger till olika platser i Sverige. Hon var så stark och hennes berättelse gick rakt in i hjärtat. Så många tusen tjejer lever under hedersförtyck och våld i Sverige idag. åra politiker har hittills inte tagit det på allvar men det måste komma. De kvinnor och män som jobbar mot detta i olika föreningar har mitt fulla stöd.

Börjat äta nyttigt på nya året? Nejdå, äter jag året om.

(null)

(null)

Har jag bättre tid att observera nu?

Tänkte på det i fredags när jag var med på seniorgympan som är superbra. Vi är blandade där, både män och kvinnor och det är bara bra med blandat. Efteråt bjuds vi på kaffe i gymmets kafé. Där sitter jag med min kopp då två herrar kommer och sätter sig vid samma bord. Helt ok men de hälsar inte, tittar inte på mig, bara sätter sig ner och börjar prata om hur duktiga och bra de är inne i gympasalen. Sen kommer en av herrarnas fru och sätter sig, henne tar de heller ingen notis om men hon börjar prata med mig istället. Så där sitter vi fyra personer runt ett lite bord och pratar två och två med varandra istället för att kunna samtala alla fyra tillsammans. Män kan vara mycket självupptagna i sin egen värld och söker ofta kontakt med andra män. Jag tror de känner sig mer hemma där. Även kvinnor vara självupptagna men. män pratar oftast med varandra medan kvinnor söker sig ofta till att även inkludera män i sina samtal. Jag börjar upptäcka det mer och mer och det är trist att det kanske är så.

Man tar sina val

Det gjorde jag när jag bestämde mig för att inte denna vinter vara i Las Palmas. Så nu sitter jag här framför TVn med mitt morgonkaffe och ser på om det blir en regering på fredag. Ska man skratta eller gråta, skaka på huvudet? Det är så sjukt och man undrar om man är kvar i lagomlandet Sverige där allt bara rullar på och invånarna i stort sköter sig. Ja mycket rullar på, det ser jag när jag är på väg till Karagården och Stadsmissionen på måndagar och tisdagar. Folk stressar iväg till jobbet med ögonen i sina mobiler och sin bubbla till värld. I övrigt fortsätter kriminaliteten, skjutningar, våldtäkter och rån. Det är något som måste tas tag i snarast så kanske bra om det blir en ihopsatt regering av dessa fyra partier. Fast jag undrar, det blir som vanligt, mycket käbbel och inget blir gjort. Jag har inte mycket till övers för några av dessa fyra partier men kanske bättre det än inget alls. Jag brukade gilla Liberalerna en gång i tiden, faktisk så jag tyckte det var ok att dottern röstade på dem. Men de kanske var bättre som Folkpartiet. Att det har blivit så här tror jag beror på att inga av dessa partier som det ju har gått dåligt för i valet, är att de inte har lyssnat på folket, på väljarna. De har kört på i sin övertygelse att som parti så gör de alltid rätt, vilket är så fel.

På en bänk på Östra station

Jag passerar Östra Station flera gånger per månad och den sista tiden har jag märkt att en äldre kvinna sitter där rätt ofta. Hon är ju förstås hemlös och hon ser inte frisk ut. Hon har en kundvagn full med saker och några väskor och påsar fulla med grejer i. Det är hela hennes bohag som hon har samlat på sig. På så vis har hon svårt att ta sig runt i stan utan har tydligen bestämt att sitta på en bänk i hallen nedanför rulltrapporna. En morgon jag skulle till Klaragården där jag ju jobbar med hemlösa kvinnor, då satt hon och sov med en stor svart kappa över sig. Ljudet av alla människor som passerar, rulltrappornas ljud och det är kallt. Så tragiskt, så trist att människor hamnar utanför samhället. Jag undrar över hennes liv, vad hände så hon hamnade på gatan, har hon familj, barn eller är hon helt ensam? Jag skulle vilja att hon kom till Klaragården där vi kan ge henne frukost och lunch, hon kan få duscha och tvätta kläder. Men hur ska hon ta sig dit med sin kundvagn och alla påsar? Jag måste försöka ta kontakt med henne och fråga. Vårt samhälle fungerar inte bra när fler och fler gamla pensionärer blir hemlösa.

Lappsjuka, det heter väl så.

Efter nyårsafton på Stampen och sen jobb på Klaragården nyårsdagen så har jag verkligen inte träffat många människor förutom de på gymmet. Men det är så trevligt , man träffar andra pensionärer som man kan prata med. Det är dags att ta kontakt med yttervärlden tycker jag och i morgon kommer en väninna hem från Cuba där hon varit på salsaresa. Ska bli kul och höra om hennes upplevelser. Jag var på Cuba två gånger i början av 2000 talet men det var jobbresa. Hur som helst en bra och nyttig upplevelse. Jag planerar en resa till Gran Canaria men annan väninna men det blir först i februari så nu går jag och funderar på att själv sticka i väg en vecka nu i januari. Hann även chatta med barnen i går kväll. Dottern åker hem från Alicante idag för att börja nytt jobb i München. Hoppas hon kommer att trivas.

Så blev det 2019

Vaknade i morse som vanligt till Nyhetsmorgon på TV4. Fixade kaffe och in på Facebook och upptäckte att halva Kyrkbyn var utan el och träd hade blåst över vägar och tåget inställd. Skönt att för en gångs skull inte vara strömlöst. Måste ha sovit väldigt gott i natt eftersom jag inte hört något av denna storm som har härjat. Det har ju även snöat lite. Sorgligt nog har jag inte planerat någon resa till värmare strök än men det måste bli av. Nyårsafton blev bra till slut. Har bestämt att nästa nyår ska jag inte invänta firande med vänner jag inte kan lita på. Är fortfarande lite besviken och har inte haft någon kontakt men det är bara att gå vidare. Jag brukar inte deppa så länge. Jag njöt av min hummer ensam och sen gav jag mig ut på stan med andra vänner och kvällen slutade med musik och dans på Stampen i Gamla stan. Drog hem nöjd just vid midnatt då jag skulle jobba på Klaragården dagen efter.

Nyårsaftons morgon

(null)

RSS 2.0