Fin himmel över bygden Harrelv

(null)

Blev en tur i kylan med lille Vilde, hennes mor och mormor

(null)

(null)

(null)

(null)

Fin helg på festival med kusiner

(null)

(null)

Snart på väg hem - redan

Nej det bev inte som jag tänkt mig min fjärde vistelse som pensionär i Tana. MIna somrar har gått åt att träffa vänner, släkt, åka på festival och vandra upp till så många bergstoppar som möjigt. Och plocka hjortron.såklart. Jag har fått göra allt utom de två sista bitarna och de som jag älskar så mycket.
Efter en dryg vecka häruppe och efter en skön promenad med hunden Sarek så skulle jag gå från min brors hus till min systersons hus. Det är ett stort dike man måste ta sig över. Jättejobbigt men det brukar gå, men inte den här gången. Jag ramlade raklång på rygg i diket, glsaögonen flög iväg och snälla Sarek ville förstås hjälpa till men det gick ju inte. Jag kravlade mig upp och kände direkt smärta i korsryggen. Den smärtan har jag gått med nu i två veckor, känns bra på dagen, värre på natten.
Efter en tur idag till en sjö 4 km bort med kusin och hennes dotter och barnbarn, var jag helt slut när jag kom hem. Jag kunde bara konstatera att jag kommer inte klättra upp några  berg och jag kommer definitivt inte plocka hjortron. Jag har fått träffa vänner och släkt och var på en trevlig festival i helgen så det känns bra. Men jag sa till min bror idag, jag vill hem nu, söka upp min läkare, få ta röntgen av ryggen och se vad som är fel. Så jag lämnar redan efter tre och en halv vecka.

Bilder från början av 70-talet. Jag och mina föräldrar

(null)

(null)

(null)

Utsikt från Höyholmen Tana

(null)

(null)

Släktsträff på Höyholmenj

Igår när värmen kom for vi ett gäng, jag, kusiner, kusiners män och några barnbarn till Höyholemen för picknick och fika. Höyholmen är ett naturreservat, består i princip av sand där Tanaälv möter Tanafjord. Det är som ett delta av vatten och stränder, hur mycket beror av ebb och flod. Jag har alltid älskat detta stället, det gjorde även min mor. Vi tog henne ofta dit för fika och avslappning. Vi tillbringade över fyra timmar tillsammans med mat och snack och jaga småtjererna som njöt i solen. Livet känns så extra gott ibland.

Minnen, så många minnen

Ha haft en fin dag och kväll i otroligt varma Tana. Gick en promendad till kusinen och hans fru för att prata om vår kommande roadtrip till festivalen i lilla samhället Kunes nästa helg. Sen hem och tillbringade det mesta av dagen på brorsans terrass. Tror jag somnade ett tag. och solen flödade men kläggen var ihärdig. Tror jag lyckades ta livet av tre-fyra stycken. Sen blev det griill ute och brorsan och jag fick några timmar där vi pratade minnen av föräldrar, syskon, släkt och hela bygden. Vad mycket man kommer ihåg och vad mycket man inte minns. Men man får komplettera varann och när det trydatde fick vi ringa en annan syster för att få saker bekräftad. Mitt i minnena fick jag mess på messenger från syserdottern som är i Vietnam med sin familj om önskan att få fram en historia om mina föräldrar, hennes besteföräldrar.  Även hon har såklart minnen. Jag kommer förstås närmare barn och ungdomsminnen när jag är här uppe och träffar brorsan och några av mina kusiner som bor här.

Middag i Veines

(null)

Fångade myggen, från Glashuset i Berlevåg

(null)

Från Kongsfjord Landhandel

(null)

(null)

Roadtrip med två vänner från förr

Igår drog vi iväg med Livs husbil till Berlevåg för att umgås en dag. Det har blivit tradition, nu tredje året på rad. Det är mina två klasskamrater från första klass och det är så härligt att ha fått denna kontakten igen. Båda två bor kvar i Tana. Berlevåg är ett ganska stort fiskeläge som ligger mot Nordishavet. Det var inte något bra väder, låga moln och lite duggregn på hemvägen. Vi hade några stopp, först bara på en parkering där vi fikade i bilen och pratade så länge som vi knappt skulle hinna vad vi skulle göra.
Det blev ett stopp vid Landhandeln i Kongsfjord där de har allt möjligt från daglig varor till utsmyckning med gamla skyltar och gamla saker. I Berlevåg var vi i glashuset och kollade på allt möjligt av glaskonst.
Fick köpt ett vackert glasfat i blått med en mygga inuti. På hemvägen stannade vi i Veines där det finns en supertrevlig restaurang där vi åt lax fiskat i fjorden utanför, pannacotta med hjortron och kaffe.
Jag kostade på mig ett glas rött till laxen. Jättegod mat och internationell miljö. Turister har möjlighet att bo på stället. Ett mycket populärt resmål med Ishavet rakt utanför. 

Natten mot fredag, ljust och fint

(null)

(null)

(null)

Gott med kungskrabba

(null)

Bättre tider

Bilen är fixat, jag kör igen men kollar hela tiden att inga gula lampor börjar lysa. Har varit på middag hos systersonen i fredags. kungskrabba och stekt sjööring. Riktigt gott. I går kväll en skön pratstund hos kusin och hans fru. Sitter i mitt hyrda hus och väntar på att ägaren ska komma och ta över. Jag flytter till min bror och stannar där resten av vistelsen. Det blir bra men just nu är det dåligt väder, riktigt kallt. Får vänta till torsdag då det blir bättre igen.

Detta hade jag inte tänkt mig.

  • Kom hit till Tana i söndags och resan hade gått jättefint. Men nio mil innan jag var framme fick jag fel på min Audi. Nu sitter jag här, lite isolerat i mitt hyrda hus och bara väntar. Idag fick jag tid hos en verkstad så de hör väl av sig under dagen. Jag befarar det värsta. Har ingen aning hur det blir för mig framöver. Kanske en reparation och det dräller inte av verkstäder här och det är semestermånad. Tack vare min bror, min systerson och kusin så får jag hjälp och får jag inte min bil på länge så kan jag låne en av min kusins son.  Men solen skiner i alla fall.

Så fick jag träffa Sarek

(null)

Lite Tana vyer

(null)

(null)

(null)

(null)

Från landet i St Annas skärgård

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Det blev midsommar i St Annas skärgård

En hel vecka fick jag fira midsommar med goda vänner. Vi var tre stycken som åkte ner redan onsdag innan och fick en en fin kväll tillsammans. Sen började det dyka upp många fler så det blev en stor grupp både vuxna och barn. Jag gillar när det är vuxna i olika åldrar, då blir det mycket intressanta diskussioner. Stugorna ligger vid vattnet och sommarkvällarna blev underbara med ljuset som skifter från kväll till kväll.  Stugorna ligger inte så långt från Valdemarsvik så där var vi några gånger och handlade och käkade glass. En mycket charmig liten stad. Jag är så glad jag får hänga med till detta fina ställe.
Nu har jag varit hemma en vecka som bara har rusat i väg som vanligt. Det är dags att börja packa för resan norröver.
RSS 2.0