Att vara 26 år

Min dotter fyllde 26 igår. Hur beskriver jag henne? Hon är klok och duktig. Reflekterande, busar inte ut med saker och åsikter hur som helst. När hon var här hemma senast lånande hon två böcker, en om mordet på Fadime och den andra om riksdagsledamoten Amine Kakabaveh. Nu hade hon läst dem och hade fått upp ögonen om hedersförtrycket som många tjejer i Sverige lever under. Jag blev glad över hennes nya insikter då det är ett område som intresserar mig mycket och som jag försöker forska mer i. Hon har sedan studenten bott utomlands, jobbat i Oslo, plugga tre år i Spanien och haft praktik i London och Mexico. Hon pratar spanska flytande och Spanien är nog landet som hon vill bo i permanent. Fast nu bor och jobbar hon i München och lär sig även tyska. Sen spelar hon fotboll i en tysk amatörliga och är även sambo nu med en spansk kille. Hon pratar dagligen fyra språk. Jag själv då, 26 år, hur var jag och vad gjorde jag.Jag hade varit skild sen ett år ungefär efter ett fem års ungdomsäktenskap. Funderar fortfarande på varför jag gifte mig, var jag så svag. Var dock mycket starkare vid 26 års ålder, bodde själv i ett radhus i Skåne, hade bytt jobb från ett flygbolag till ett annat. Jag hade haft tankar på att plugga journalistik när jag var kvar i Norge, men med flytten till Sverige och nytt språk lades detta på is. Det blev plugga svenska på Hermods och sen fick jag jobb tack vare min dåvarande man och sen hamnade jag i flygbranschen något jag aldrig har ångrat. Jag och min man hade rest mycket så vid 26 års ålder hade jag åkt jorden runt och varit i många fjärran länder.

Rosor och tavlor i Prag

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Ögonblick från Prag

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Natt i Prag

(null)

(null)

(null)

Bilder från Prag

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Den berömda astronomiska klockan i Prag

(null)

Praghelg

Har nyss kommit hem från en långweekend i Prag. Åkte tillsammans med en god kompis och det blev mer lyckat än väntat. Vi hade fint höstväder, gick miltals varje dag, åt gott både lunch och middag med både öl och vin. Att vi hamnade både på klassisk och jazzkonsert samt diggade irländsk musik på en irländsk pub såklart blev lite grädde på moset. Vi tog en båttur och vi gick hela vägen upp och ner uppför en rätt så brant kulle där det var en fantastisk rosträdgård och fina gamla byggnader. Vi bodde i ett lägenhetshotell där vi gjorde egen frukost. En riktig charmig gammal byggnad. Jag hade ju varit i Prag förut, ca 40 år sen när Tjeckoslovakien var kommunistisk. Jag minns staden som mer grå, människorna trista fast vi upptäckte att människorna fortfarande tydligen känner av det kommunistiska oket. Servicen på restauranger var så där, man fick korthuggna svar när man frågade om något. Fast servicen på irländska puben var bra. Åker gärna dit igen men det är många städer i Europa man vill avverka.

Sameblodet, vart blev det av?

Min uppväxt längst upp i Nord-Norge har gjort mig till en blandning av finsk, norsk och samisk. Mest finsk faktisk har jag alltid trott. Många släktingar har alltid hävdat att vi är mest samisk fast jag har inte riktigt köpt det. Med både farfar och morfar från Finland är ju det finska dominerande har jag tyckt. Uppvuxen under den så kallade förnorskningen så lärde jag mig aldrig samisk och med en mor som inte kunde samisk så blev det inte pratat samisk hemma. Min far kunde både samisk och finsk då hans mor var same. Säger alla. Jag har varit nyfiken över detta och hoppade på chansen att med DNA kolla vad jag är för något. Fick mitt svar här om dagen och det visade sig att jag är till drygt 70% finsk, alltså precis vad jag hade tänkt, jag är drygt 20% skandinavisk, alltså mitt norska ursprung. Resten var lite kul. ca 6% kinesisk, vietnamesisk och inuit. Var försvann mitt samiska blod undrar jag, samer måste väl ha ett eget DNA eller är det blandat i det skandinaviska och finska? Samer är ju urfolk, sägs det precis som inuiter och de kom ju upp med egen DNA grupp. Jag måste forska mer i detta för är det faktisk så att jag inte är till del samisk? Mycket märkligt är det hur som helst.

Solna i dag

Först en jättefin lunch med sonen. Vad vi pratar om allt möjligt. Idag var vi som vanligt över Atlanten och diskuterade vad som sker i USA med Trump och alla tokigheter. Min son är en riktig kunskapskälla vad gäller USAs politik. Vi pratade om mellanvalet de har nu i november och att Trump faktisk kan bli avsatt som president och vem som ska ersätta. Jo vicepresidenten som kallar sin fru för mor och inte vistas i rum ensam med en kvinna. Men han är ju extrem muslim då, sa jag. Jag eller taliban, säger sonen. Jag gapskrattade så övriga i kafeet nästan hoppade från sina stolar. Nej, det var länge sen jag var imponerat av USA. Sen kom vi in på Saudiarabien och den dödade journalisten och Erdogan som plötsligt agerar hjälte och ska undersöka detta. Han som fängslar journalister på löpande band. Man blir inte klok över hur världen fungerar. Så våra samtal spänner över det mesta, en riktig härlig lunch. Sen blev det träff med mina pensionärstjejer från Stadsmissionen. Även där tar inte samtalsämnen slut. Vi är alla snacksaliga, några kanske lite mer. Blir lite avbruten ibland men det går. Idag kom vi in på värderingar. Det pratas ju mycket inom politiken om värderingar. Vi kom överens om att våra individuella värderingar ändras med åldern men även med tidsandan. Man tänkte nog annorlunda när vi var unga och sen ändrar man sig med åldern. Vi kommer fortsätta träffas, tror det var tredje gången nu men samtalsämnen tar inte slut än.

Jag stack till syrran i Norge

Det är inte så långt mellan Stockholm och Tönsberg, knappt femti mil men man måst åka färja över Oslofjorden och det brukar vara en trevlig halvtimme. Jag har två systrar där men den ena hade åkt till Turkiet för att stanna i lite mer värme och ljus fram till jul. Jag träffade den andra såklart, hon är fyllda 77 år och har dålig hälsa så jag oroar mig för henne. Det blev några trevliga dagar, en kväll blev det en fantastisk god middag hos systerdotter och hennes man och två barn som var hemma. Massor med god mat och vin förstås. Det blev djupa samtal om det mesta och min var så glad över att hennes två mostrar är så frispråkiga, har åsikter och tar gärna en diskussion. Hon är en mycket jordnära och duktig tjej, 45 år gammal med ett intressant jobb. En dag var vi på brygga och hade lunch med en kvinna som vi inte hade träffat på 40 år. Vi träffades då för länge sen eftersom hon var gift med min svågers bror. Då de skildes blev det ingen mer kontakt. Men tack vara Facebook fick hon och jag kontakt igen. Gillar Facebook då man får kontakt med bekanta från förr. Hon är en härlig kvinna och när hon tog fram ett fotoalbum där vi fanns med på flera bilder då var det riktigt lyckad. Det kommer nog bli flera träffar framöver när jag åker dit, En dag hade jag tänkt ta tåget till Oslo och träffa min tredje syrra, allt var klart och planerat men hon drog sig ur. Tyvärr är kontakten oss emellan inte bra och det får nog bli en paus ett tag. Hemresan i bilen blev tråkig med regn hela vägen hem. Tog en timme i Eurostop i Örebro och shoppade på ICA Maxi.
RSS 2.0