Midsommar i Kyrkbyn

Det blev att fira hemma då dottern kom hem på kortbesök. Vänner och son på besök och hyfsat väder.

Bara till låns

Sina barn har man bara till låns sägs det och det stämmer. Man har dem hos sig under deras barndom och ungdom och sen är det meningen att de ska flytta ut ur hemmet och skapa sig sitt eget. Då är det viktigt att man som förälder har skapat en så bra kontakt med sina barn, gett dem trygghet, förtroende och självständighet så de klarar sig ute i världen. När ens barn ringer och frågar om vuxenråd då har man lyckats rätt så bra tycker jag. Livet med och utan sina vuxna barn blir bra om man själv ser till att ha vänner omkring sig om man nu bor ensam som jag gör. Kontakten med barnen ska vara på deras villkor men även på förälderns. Har man ett bra förhållande så har man kontakt i lagom dos och man träffas också med jämna mellanrum om de bor nära en förstås. De får inte känna sig jagad av sina föräldrar. Blir det sen barnbarn så kanske förhållandet förändras angående kontakten mellan föräldrar och barn.

Midsommarfirande är en svensk tradition, ej en nationaldag

Jag bytte en midsommarhelg i St. Annas skärgård mot en hemma midsommar då dottern kom hem på kort besök över helgen. Det blev en fin midsommarafton med goda vänner och nu på morgonen började jag med en rask promenad här i Kyrkbyn. Midsommar firas över hela Europa. I Norge och Danmark firar man St. Hans och har stora eldar. Jag kommer i håg St.Hans aftnar hemma i Nord Norge då vår far slog på stort och köpte läsk och godis till oss barn. Eftersom det är ljust däruppe dygnet runt så såg man till att det kom rök från eldarna så man kunde se vart folk eldade och firade. Här i Sverige är det helt annorlunda med majstång och festligheter runt den. Det var nytt för mig när jag flyttade hit men men två barn så blev man med i firandet fast det där med små grodorna runt majstången har jag alltid haft svårt för. Det viktiga är att denna fina svenska tradition att fira midsommar måste bestå. Det är nog den helg som svenskar verkligen ser fram emot. Det är ljust, det är sommar och man hoppas på bra väder, fast det brukar bli lite si som så med det. Många svenskar vill ha midsommar som sin nationaldag men då visar de sin historielöshet tycker jag. Nationaldagen måste innehålla viktigare händelser i historien för ett land och den 6. juni är ok, men det är synd att ett land inte har en rejäl orsak att fira nationaldagen. Midsommar är en traditionsrik helg som vi här i Sverige ser fram emot så fort våren och sommaren är i på gång.

Vackraste rhododendron finns vid våran gränd

Skriv inläggstext 

Elfkullen

Skriv inläggstext 

Elfkullen bed and breakfast

Skriv inläggstext 

Mycket socialt på sista tiden

Har umgåtts mycket med vänner den senaste tiden. Det har varit luncher, fika, middagar och även flyttgröt då en god vän tyvärr har flyttat till en annan del av kommunen så nu är det inte längre gångavstånd. Har även haft övernattningsgäst nu i helgen så det har varit så bra med allt umgänge. Fast det mest givande var lunchen med min dotters far. Jag bjöd över honom och det blev mycket trevligt där vi tittade på fotoalbum med minner både från tiden med barnen och även med alla roliga fester vi hade i vårt stora hus. Det som var trist var när jag fick höra att en väninna som var med i vårat gäng dog för flera år sen. Vi hade tappat kontakten men så tråkigt att få veta att hon var borta sen flera år tillbaka. Vänner och kära kollegor som dör i relativt ung ålder, det känns så otroligt trist. Nu ser jag fram emot midsommar när dottern kommer hit på kort besök. Sen blir det att planera resan till Tana.

Firade syrran i Tönsberg

Syrran fyllde 70 år så jag tog en tur dit för att fira. Kom inte i väg från Stockholm förrän sent eftermiddag så stannade i Sunne där en flygvärdinna jag lärt känna har köpt en fantastisk fin herrgård. Hon startar upp bed and breakfast och det blir säkert populärt. Jättefint var det i alla rum. Det blev en trevlig kväll och dagen efter körde jag vidare till Tönsberg. Hade en fin helg hos syrran och svåger men vädret var regnigt och molnigt. Hann även hälsa på min andra syster som bor i Tönsberg. Tyvärr umgås inte mina systrar som bor i samma stad. Tragiskt eftersom vi blir äldre och man vet aldrig hur länge man har varandra. Heller inte min yngsta syster i Oslo kom ner för att fira. Vi är ett gäng syskon, fem stycken men vi kan aldrig vara i samma rum samtidigt. Hur blev det så? Hemma igen blev det lugnt på svenska nationaldagen. Har tappat bort min svenska flagga så tyvärr, ingen flagga utomhus. Fikade med grannen en stund efter vattenjympan. I går städa i inomhusförrådet. Sopade min nya plattor från gränden till trappan. Tänkte tvätta fönster nu när frömjölet verkar vara borta. Det blir en del utomhusjobb i helgen. Men i dag fredag en sväng till Täby Centrum och fika med kompis. Sen måste jag kolla på nya huset till en annan kompis som tyvärr flyttade från Kyrkbyn. Jag är inne i min vanliga vardag igen.
RSS 2.0